Scanner på bord

Hvad gør en scanner?

En scanner er fast inventar i vores arbejdsliv og hverdag. Den gør digitalisering af diverse dokumenter til en leg. Men hvordan fungerer en scanner? Og hvilke forskellige typer scannere findes der i dag?

En scanner er fast inventar i vores arbejdsliv og hverdag. Den gør digitalisering af diverse dokumenter til en leg. Men hvordan fungerer en scanner? Og hvilke forskellige typer scannere findes der i dag?

Hvorfor anvende en scanner til kopiering af dokumenter?

Vi lever i en digital verden, hvor deling af information er vigtigt – både i hjemmet og på arbejdspladsen. Vigtige dokumenter kan scannes og gemmes digitalt. Det gør papirkopier søgbare og redigerbare som aldrig før, samtidig med at papirforbruget reduceres, idet data digitaliseres og arkiveres. Scanneteknologi har medført en revolution inden for dokumenthåndtering, men hvordan fungerer det mere præcist?

Hvordan fungerer en scanner?

En scanner fungerer ved at lyse på et billede, et dokument eller et objekt. Derefter bliver det reflekterede lys ved hjælp af lysfølsom teknologi med spejle og linser konverteret til elektroniske data, der danner en digital kopi af originalen.

De nyeste scannere  anvender som regel CCD-teknologi (Charged Couple Device) som lysfølsomt element. Der findes dog flere variationer af denne teknologi, eksempelvis den billigere kontaktbilledsensor (CIS), som vi også kommer nærmere ind på. CCD-systemet består af lysfølsomme dioder, der konverterer fotoner til elektroner. Det er hovedelementet i en typisk bordscanner, men scanneren indeholder normalt også spejle og linser.

Konceptet bag scannerne kan spores tilbage til tidlig telefotografering og faxteknologi fra det 19. århundrede, men den første rigtige scanner så først dagens lys sidst i 1950’erne. Det var en tromlescanner, der havde fotomultiplikatorrør (PMT) i stedet for CCD. I dag anvendes CCD-teknologien i de fleste almindelige scannere, mens større og dyrere PMT-tromlescannere, der stadig har den bedste billedkvalitet, på grund af den høje pris er forbeholdt specialopgaver.

Scannere anvendes i øvrigt ikke kun til dokumenter. Teknologien er blevet videreudviklet, så man nu kan 3D-scanne og dermed skabe fysiske modeller af objekter. Scanning af dokumenter er naturligvis stadig scannerens hovedfunktion, men nutidens scannere, som eksempelvis Brothers scannere, har nye, smarte funktioner: intelligent billedbehandling, avanceret papirhåndtering, kablet og trådløs tilslutning, dobbeltsidet scan, touchscreen, bærbare modeller, så der kan scannes på farten, og meget mere.

Hvilke typer scannere findes der?

Der er masser af muligheder at vælge imellem, fra kompakte scannere, hvis pladsen er trang, til store bordscannere , der håndterer digitalisering og deling af dokumenter. Der findes desuden avancerede, professionelle scannere  til virksomheder med store volumener og bærbare scannere til medarbejderne på farten  – så der er rent faktisk en scanner til ethvert behov i hjemmet og på arbejdspladsen. Foruden fritstående scannere kan scanneteknologien også være indbygget i printeren. Brothers alt-i-én-printere kan både printe, kopiere, faxe og scanne – det er smart, hvis man ønsker at øge effektiviteten og produktiviteten.

Takket være de nyeste scannere har det aldrig været nemmere at digitalisere, gemme og dele dokumenter og andre oplysninger. Brother har et bredt udvalg af scannere, der passer til alle behov, både i hjemmet og på arbejdspladsen, herunder kompakte, professionelle, stationære og bærbare scannere. Få dine dokumenter forvandlet til digitale filer af høj kvalitet ved et tryk på en knap med en Brother-scanner.

Mere fra "How to" - Scannere

Du vil måske også synes om

Tilbage til toppen