Nainen istuu tuolissaan toimistossa ja pohtii digitaalisuutta

Fremtidens kontor: En arbejdsstyrke i forandring

Indtil nu har måden vi arbejder på været dikteret af tidligere generationers indgroede mønstre. Men skiftende demografiske faktorer og kulturelle drivkræfter skaber et væld af nye krav.

Generationernes udvikling fra de store årgange til Millennials og Generation Z i kombination med det stigende antal freelancere, ligestilling mellem kønnene og tiltag som delt barselsorlov vil for evigt forandre ikke alene kontoret, men måden, vi arbejder på.

Forbedringer – ønsket om frihed

Generationen af Millennials, som er født mellem 1980 og 2000, vil i 2025 repræsentere mere end 75 % af arbejdsstyrken1 og de vil i høj grad forandre måden, vi arbejder på. Mens flere fra de store årgange nærmer sig pensionsalderen, overtager Millennials i stigende grad ledelses- og bestyrelsesposterne, mens Generation Z, som er født mellem 2000 og 2009, også udgør en stigende andel af arbejdsstyrken.

De yngre medarbejdere, som er opvokset med internettet, tablets og smartphones, har digitale forventninger og lever i en ”straks-kultur”. Men det er ikke kun de digitale vaner, som vil forandre arbejdspladsen. De yngre medarbejdere er iværksættere, risikovillige og ønsker at være fri for restriktioner, fordi de foretrækker en fleksibel arbejdsform. Deres frygtløse udfordring af forældede arbejdsprocesser er en vigtig faktor i udviklingen af fremtidens kontor.

Den yngre generations arbejdsmetoder bliver yderligere fremskyndet af kulturelle ændringer. Større frihed, lovgivning om rettigheder, en stigning i alternative måder at leve på, ønsket om fleksibilitet og bedre teknologi resulterer i et øget antal freelancere og dermed et behov for løsninger til fjernarbejde.

Behovet tackles med teknologi

Skiftende demografiske faktorer og kulturelle ændringer vil ikke alene øge vores ønske om at indføre, opkoble og tage teknologien med os på farten, de fremskynder også vores beslutning om at udvikle den.

Vi ser allerede, at de usmidige arbejdsstrukturer er ved at forsvinde. Udviklingen går i retning af et virtuelt opkoblet økosystem med intelligente enheder, sikker adgang til skyen og mobilitet. IT-systemer kobles op til intelligent kontorudstyr som multifunktionsprintere, og enheder kan kontrolleres fra apps som iPrint&Scan.

Den nye medarbejdertype – hvad arbejdsgivere skal vide

Medarbejdere, som fejlfortolker ændringerne og holder fast i gammeldags, lavteknologiske processer, mister gradvist deres konkurrencedygtighed.

Ikke alene ser de yngre og mere fleksible medarbejdere ud til at have mindre respekt for begrebet hierarki2, men tanken om kun at være ansat ét sted, hvor man har en karriere for livet, hører helt klart fortiden til hos moderne medarbejdere, der skifter job med jævne mellemrum. Desuden er der et stigende antal af de yngre medarbejdere, og særligt freelancere, som starter egen virksomhed.

Derfor bør arbejdsgivere være omhyggelige med at forme roller og rekrutteringsprocesser. De skal tilbyde attraktive frynsegoder, fleksibilitet, en teknologidrevet oplevelse, muligheden for at samarbejde og gode chancer for forfremmelse.

Den nye medarbejdertype er miljøbevidst og går meget op i positive forandringer. Det betyder, at gode politikker for virksomhedens sociale ansvar er afgørende for at gøre disse medarbejdere tilfredse.

Men det er måske ikke nok at udvikle rollerne omkring disse nye demografiske trends. Det er også vigtigt at optimere arbejdspladsen. Fremtidens jobs vil være langt mere attraktive, hvis arbejdspladsen har moderne faciliteter, forbedret bæredygtighed og et familievenligt miljø.

Hvis arbejdsgivere udvikler de rette roller og miljøer til Millennials og Generation Z, kan det skabe ubegrænset potentiale for deres virksomheder.

1 Quocirca Print 2025: Millennial’s Matter report (www.print2025.com) 
2 https://www.ft.com/content/c93ed9b6-87b2-11e5-90de-f44762bf9896

 

Mere fra Innovation

Du vil måske også synes om

Tilbage til toppen