1. Hjem Brother
  2. Om Brother
  3. Nyheder
  4. 2014
  5. Telefaxen er fyldt 50 år

Telefaxen er fyldt 50 år

Hos Danmarks største leverandør af faxmaskiner kan man ikke mærke alderen trykke. Brother sælger stadig tusindvis af telefax til især virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder, der kommunikerer meget med udlandet.

 

Den blev i princippet opfundet i Skotland for 172 år siden, men først mange år senere – i maj 1964 – dukkede den første bredt anvendelige faxmaskine op i USA. Forleden fyldte telefaxen, som vi kender den, derfor 50 år.

 

Det betyder slet ikke, at faxen er sendt på pension. Tværtimod sælger Danmarks største leverandør af telefax, Brother Nordic A/S, fortsat tusinder af faxmaskiner hvert år gennem sit netværk af forhandlere i hele Danmark.

 

Brother har i dag en markedsandel på 100 pct*, når det gælder de billige termotransfer faxmaskiner og på 86,3 pct.* i laserfax. Desuden sælger Brother et stort antal af sine alt-i-én-printere med faxfunktion til både professionelle brugere i erhvervslivet og det offentlige samt private brugere med hjemmekontor.

 

Danmark i faxens verdenstop

Telefaxens historie kan man følge i den separate tekstboks. Her vil mange sikkert blive forbløffede over at se, at telefonen først blev opfundet over 30 år senere end princippet i telefaxen.

 

I dag hører Danmark – og vores nabolande Sverige og Norge – til verdens mest fax-forbrugende lande. I 2013 viste en amerikansk analyse** således, at Japan har flest fax-brugere pr. tusind indbyggere – nærmere bestemt 93,3. USA har 55,3, Tyskland 45,6, Sverige 41,6, Danmark 39,2 og Norge 36,0 brugere.

 

Det bekræftes af erfaringerne hos Brother, der solgte sine første faxmaskiner på det danske marked i 1987:

 

”Mange har gennem årene spået faxens død. Det ser dog ikke ud til at ske lige med det samme. Vores salg af telefax er svagt faldende, men vi tør godt spå faxen et liv adskillige år frem i tiden,” siger Nordic Marketing Manager Henning Elkjær fra Brother Nordic A/S.

 

Erhvervslivet storforbruger af fax

Erhvervsliv, organisationer og den offentlige sektor sørger for, at faxmaskiner lever i bedste velgående på små og store danske kontorer.

 

I mange virksomheder bruges fax f.eks. til modtagelse af ordrer – og når man skal kommunikere med udlandet, kan den papir-kvittering, som fax tilbyder, være en simpel nødvendighed.

 

Endelig findes der mange områder i denne verden, hvor man ikke er helt med oppe på ”beatet”, når det gælder ny teknologi, eller hvor internet-forbindelserne ikke er så hurtige som i vores del af verden. Dér kan fax fortsat være en god løsning.

 

* Ifølge analysefirmaet DMR, markedsandele for Q1 2014 i Danmark.

** Ifølge Fax87.com, august 2013.

----

 

Milepæle i faxens historie

Telefaxen er kommet langt siden midten af 1900-tallet, hvor de første opfindere gik i gang med at konstruere breve, der kunne sendes gennem ledninger.

 

I dag er faxen fuldt elektronisk, kan arbejde med dokumenter i farver og håndteres lige godt af pc’er, smartphones, tablets, ”rene” faxmaskiner og alt-i-én-printere, der har en faxfunktion indbygget.

 

Her er nogle eksempler på telefaxens lange historie:

 

1842

Den første primitive faxlignende maskine opfindes af den skotske ingeniør Alexander Bain.

30 år, før Alexander Graham Bell udvikler telefonen. Bain får patent på sin opfindelse i 1843.

 

1862

Giovanni Casselli demonstrerer sin Pantelegraf, der kan sende meddelelser fra Paris til Lyon.

 

1903

Tyskeren Arthur Korn udvikler verdens første netværk, hvor et dokument skannes via en foto-elektrisk proces og bagefter sendes over en ledning. Syv år senere forbinder Korns netværk Berlin, London og Paris med hinanden.

 

1935

Western Union introducerer en kyst-til-kyst ”Faxcimile Telegraphy” service i USA.

 

1964

I maj måned dette år præsenterer Xerox verdens første, kommercielt anvendelige faxmaskine i New York. Den blev kaldt ”Long Distance Xerography System.”

 

1985

Den berømte ”røde telefon” mellem Kreml i Moskva og Det Hvide Hus i Washington opgraderes med faxfunktioner. Samme år præsenteres den første computerfax – Gammafax.

 

1987

Den første telefax fra Brother bliver solgt på det danske marked – kun nogle få måneder efter, at Brother lancerede sin første fax i Japan.

 

Maj 2014

Telefaxen, som vi kender den i dag, fylder 50 år.
mand sidder ved skrivebord fax