1. Hjem Brother
  2. Løsninger til virksomheder
  3. Ressource-center
  4. Blog
  5. Miljø
  6. 2023
  7. Hvordan kan vi bevæge os i retning af bæredygtigt print?
B2203 - WxB Sustainability - header image (1)

Hvordan kan vi bevæge os i retning af bæredygtigt print?

God samfundsmoral betyder, at man som virksomhed tænker over, hvordan man kan reducere forbruget af energi og ressourcer mere generelt.

Miljømæssig bæredygtighed er en af de største udfordringer for alle, der beskæftiger sig med teknologi, og printinfrastrukturen er ingen undtagelse.

Undersøgelser fra det uafhængige analyseinstitut Quocirca viser, at miljøet står øverst på dagsordenen for virksomheder i USA og Storbritannien i 2025, og at 60 procent stræber efter at være energineutrale i 20601.

Virksomheder implementerer ESG-systemer (Environmental, Social and Governance), ikke kun fordi de ønsker det, men fordi de er nødt til det. Det kan enten være på grund af regler om bortskaffelse af udstyr eller forventede EU-regler om krav til bæredygtighedsrapportering for børsnoterede virksomheder.

Det handler også om virksomhedernes omdømme. En undersøgelse foretaget af Deloitte i 2021 viser, at klimaforandringer og miljøbeskyttelse er den største bekymring hos generation Y, samt at 60 procent af generation Y og mange fra generation Z frygter, at ”virksomhedslederne” ikke fokuserer nok på miljøet.

Så hvad kan man som virksomhed gøre for at sikre, at print- og dokumentinfrastrukturen bidrager til virksomhedens bæredygtige printmål?

Miljøvenligt print er mere end blot en øvelse i at spare papir

E-mail-fodnoter, der anmoder modtagerne om at ”tænke på miljøet, før de printer”, er gennem de seneste tyve år nærmest blevet en kliché. Men Quocircas undersøgelse bekræfter, at virksomheder anser ansvarligt, miljøvenligt print for at være en del af løsningen, når virksomhedsdriften skal gøres mere bæredygtig.

Det kan være, man foretager en evaluering af effekten af det blæk eller den toner, der bruges til at printe, af selve printerpatronerne og af den mængde energi, printeren bruger.

Men det er kun de lavthængende frugter. Også den energi og de råvarer, der anvendes til produktion af printerpatronerne og selve printerne, bør overvejes. Det samme gælder omkostningerne ved at transportere produkterne. Og kasserede blækpatroner eller tonere – herunder uddaterede maskiner – bidrager til den stigende strøm af elektronisk affald. Derfor er printere og printerpatroner med i EU’s handlingsplan for cirkulær økonomi, der har til formål at sikre, at produkter kan repareres eller som minimum genanvendes2.

At bede leverandører om oplysninger om de ressourcer, der anvendes til fremstilling af udstyr, energiforbrug, CO2-udledning osv. er et godt sted at starte, når man som virksomhed ønsker at kortlægge og begynde at kontrollere sin miljøpåvirkning. Men en printer-for-printer-tilgang rækker ikke.

Man skal som leder være i stand til at overskue problemet som helhed. Det betyder, at man skal kunne spore forbruget og sikre effektiviteten på både toner-, printer- og virksomhedsplan.

Det er her, retursystemer til tonere, MPS-løsninger og den indbyggede intelligens i energieffektive printere kommer ind i billedet. Lige så vigtige er platforme til printstyring der giver et komplet overblik over virksomhedens printforbrug og dokumentinfrastruktur. Dermed bliver man i stand til at bekæmpe ikke-bæredygtig printadfærd i hele printerens livscyklus.

Gør effekten af bæredygtigt print synlig

Det er godt, at printere er blevet lettere at reparere, men virksomhederne har også behov for at kunne overvåge printerne effektivt, så problemerne kan spottes, før de opstår. De behøver desuden kvalificerede teknikere til at udføre reparationerne. Hvis printerne kan fjernopdateres, kan de optimeres i hele deres livscyklus uden behov for service på stedet.

Når først man er i stand til at overvåge brugen af tonere og printere, kan man nemt gå skridtet videre til mere målrettede tiltag for at reducere spild, som eksempelvis at anvende elektroniske signaturer for visse dokumenter og indføre reviderede arbejdsgange. Det giver den nødvendige dokumentation for at få brugerne til at printe ansvarligt, f.eks. ved at bruge mere miljøvenlige funktioner med dobbeltsidet print og kladdetilstand, når det er muligt.

Det medfører desuden, at forbruget kan strømlines, så blækpatroner og tonere kun bestilles, når der er brug for dem, og ikke bare bestilles igen og igen, lægges på lager for derefter at blive glemt. Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt du nemt kan returnere brugte tonere, og om din leverandør tilbyder genanvendelse eller genfremstilling for at sikre, at tonerne bliver genbrugt og ikke ender på lossepladsen.

Alt dette er med til at sikre, at din miljøindsats bliver mere datadrevet, sporbar og synlig. Det er vigtigt for printerbrugerne, virksomhedens miljøansvarlige og for eksterne interessenter, såvel aktionærer som miljøgrupper.

Så hvis du ønsker at bevæge dig i retning af virkelig bæredygtigt print, kan du klikke her.

 


1 - [https://print2025.com/wp-content/uploads/Quocirca-Sustainability-Trends-2022-Exec-Summary-0322-ToC.pdf]

2 - [https://ec.europa.eu/environment/pdf/circular-economy/new_circular_economy_action_plan.pdf]

Mere fra Miljø

Du vil måske også synes om

Tilbage til toppen