1. Hjem Brother
  2. Løsninger til virksomheder
  3. Ressource-center
  4. Blog
  5. Innovationsblog
  6. 2020
  7. Sundhedsmæssige fordele: Derfor skal fremtidens arbejdspladser prioritere trivslen
Venyttelyhetket voivat lisätä työhyvinvointia

Sundhedsmæssige fordele: Derfor skal fremtidens arbejdspladser prioritere trivslen

Forestil dig en fremtid, hvor medarbejderne forlader kontoret med samme energi, som da de kom.

Det kan måske lyde som et kæmpespring set i en aktuel kontekst, men inden længe vil innovationer fra teknologiske udviklere og videnskabsfolk givetvis gøre det til virkelighed. 

Bærbar teknologi

Lavteknologiske måder at optimere medarbejdernes præstationer på vil med tiden blive afløst af højteknologiske rammer opbygget omkring bærbar teknologi.

Enheder, der overvåger alt lige fra hjertefrekvens, blodtryk, blodsukkerniveauer, væskeindtag, iltning, ernæring og endda stressindikatorer vil hjælpe medarbejderne med at holde deres topniveau. Alarmer, der opfordrer til væskeindtag og motion, vil blive normen.

Og endnu mere imponerende: Disse ”wearables” vil kommunikere med sensorer, der kontrollerer hele arbejdspladsens miljø. Ved at justere parametre som temperatur, ilt og lysniveauer er det muligt at skabe et optimalt miljø til individuelt fokus og præstationer når som helst – selv eftermiddagstrætheden vil blive modvirket.

Mentalt rum, mental sundhed og den digitale afgiftning

Vi ved mere og mere om relationen mellem medarbejdernes velvære og produktiviteten. I Storbritannien var det f.eks. 60 % af de 26,8 millioner arbejdsdage, der gik tabt på grund af arbejdsrelateret sygdomme i 2017-18, som kunne tilskrives stress, depression eller angst1.

Initiativer som kurser i mental førstehjælp udjævner videnskløften og skaber sikre, fortrolige talesteder på arbejdet. De gør mentale helbredsproblemer til et meget mindre tabu og ligestiller dem med fysiske lidelser.

Folks åbenhed og medfølelse vil spille den vigtigste rolle her, men teknologien vil også være afgørende. Meditations-apps og dedikerede digitale black-spots, hvor wi-fi og smartphones automatisk deaktiveres, vil garantere, at medarbejderne får noget digital pausetid.

Og når software fuldstændigt styrer vores kalendere, vil den ironisk nok kunne planlægge møder og opgaver intelligent, så skærmtiden begrænses, og dagen bliver afvekslende, så vi får pauser fra teknologien.

Trivslen designes ind på arbejdspladsen

En større rumlig omskiftelighed og forbedrede niveauer af naturligt lys vinder frem, men designforbedringer har meget andet at tilbyde kontoret.

Helt konkret kan medarbejderne forvente at nyde godt af kropsoptimerede stole og ståpulte, der har vist sig at øge koncentrationen om eftermiddagen. Medarbejderne vil også få adgang til sove- og meditationskabiner, så der bliver mulighed for restitution.

Andre behagelige faciliteter vil ligeledes indgå i denne udvikling. Vi kan forvente, at faciliteter som fitness, spa og spillerum vil blive meget mere almindelige på arbejdspladsen.

Videnskabelige stimuli

Det vil blive lettere at øge trivslen takket være naturligt inspirerede stimuli såsom døgnlys, der følger kroppens naturlige døgnrytme, så vi får mere energi og bliver mere positive.

Videnskaben vil også spille en rolle i trivslen. Sanseberøvende tanke, der allerede findes på spa-steder, rykker ind på arbejdspladsen. At flyde i saltvand med kropstemperatur i et lydtæt kammer vil være en meditativ, sanselig oplevelse. Studier har vist, at det forbedrer fantasien og intuitionen, samtidig med at angst reduceres. Fordelen for virksomhederne? Mere veludhvilede, kreative og produktive medarbejdere.

 

Grøn udvikling i en genskabelse af mere naturlig balance

Kontorer, der hidtil primært er designet til virksomhederne og ikke medarbejderne, er endnu ikke naturlige, harmoniske miljøer.

Planter og andre naturlige indslag såsom vandelementer vil blive indført i stigende grad i de kommende årtier, og vi vil dermed få en bedre forbindelse til naturen og nyde godt af en lang række ekstrafordele.

Planter ikke alene forbedrer luftkvaliteten, de beroliger os også og opliver vores omgivelser, så vores kognitive parathed styrkes. Dermed blomstrer vores kreativitet.
Kontorbygningerne vil gå væk fra grå, teksturløse omgivelser til levende facader og afslappende taghaver, der giver plads til at mødes, arbejde og udveksle idéer.

Prædiktiv tekst - nyformulering af mulighederne for kundeservice

I de kommende år vil programmer som f.eks. Googles Smart Compose for Gmail perfektionere kunsten at udarbejde udkast til automatiske svar til kunde-e-mails, så hurtig respons bliver den nye norm.

Prædiktiv teknologi vil også forbedre B2B- og B2C-klient- og kundehåndteringsprocesser med personlige præg, bedre digitale oplevelser og administration i clouden.

Medarbejderne vil derfor være mindre stressede, idet teknologien reducerer antallet af krævende situationer, de skal håndtere.

Et løft af trivslen - en bekæmpelse af mistrivslen

Ernæring vil indtage en fremtrædende position på menuen for fremtidens kontor, ikke blot med det formål at øge koncentrationen og præstationerne via optimering af maden, men også at styrke vores immunforsvar og beskytte mod sygdomme.

Når ”wearables” på arbejdspladsen bliver normen, vil ernæringen blive styret præcist. Medarbejdere med lave kaliumniveauer kunne f.eks. blive opfordret til at spise en banan, mens de, der føler sig trætte, kunne blive foreslået at spise frisk ingefær for at styrke deres immunforsvar. Dette vil der blive sørget for på sunde restauranter på stedet, der tilbyder varierede menuer.

Folk, der føler sig sløje, vil desuden blive frarådet at prøve at arbejde. Politikker og lovgivning vil blive tilpasset ud fra en bredere anerkendelse af den skadelige effekt, det har at eksponere sine medarbejdere for bakterier og sygdomme.

Forbedret velvære og ernæring vil mindske sygedagene og øge medarbejdernes produktivitet.

Mere vil blive gjort på mindre tid

Det kan lyde kontraintuitivt, men lange arbejdsuger har vist sig at være mindre produktive end kortere, generelt fordi de øger stress- og sygefraværet og talentflugten.

Løsningen er at arbejde smartere, ikke hårdere. Det er et mantra, der betaler sig i lande, der tilskynder til mindre arbejdstid. Det mest produktive land i verden i 2017 var Luxembourg, hvor arbejdsugen er på misundelsesværdige 29 timer. I andre lande, der præsterer godt, som Norge, Schweiz, Island og Danmark, har man lignende arbejdstider2.

Kilder:
1 Health and Safety Executive, Health and Safety at work summary statistics for Great Britain in 2018 (http://www.hse.gov.uk/statistics/overall/hssh1718.pdf)
2 Expert Market, World’s most productive countries 2017 (http://www.expertmarket.co.uk/focus/worlds-most-productive-countries-2017)

Mere fra Innovation

Du vil måske også synes om

Tilbage til toppen