1. Hjem Brother
  2. Løsninger til virksomheder
  3. Ressource-center
  4. Blog
  5. Effektivitet
  6. 2021
  7. Hvad er fordelene og ulemperne ved manuel ordreplukning?
Varastotyöntekijä skannaa viivakoodillisia paketteja liukuhihnalla

Hvad er fordelene og ulemperne ved manuel ordreplukning?

Ny teknologi skubber lagerlogistikken frem mod fuldautomatisk ordreplukning, men det er ikke en løsning, der fungerer for alle. Kan det menneskelige øje og den menneskelig hjerne overgås?

I det foregående blogindlæg, kiggede vi lidt på den fjerde industrielle revolution,industri 4.0 og hvordan den kan bidrage til at forandre industrisektoren med automatisering og plukkerobotter.

Men lad os nu ikke tage sorgerne på forskud – i virkeligheden foregår 70-80 % af al ordreplukning stadig manuelt. Der er dog et væsentligt problem ved manuel ordreplukning: Mennesker begår fejl.
Hvad er årsagerne til plukkefejl ved manuel ordreplukning Plukkefejl kan skyldes mange ting. Ofte handler det om, at lagermedarbejderen simpelthen tæller forkert. Der kan også være tale om en simpel fejlhåndtering af plukkesystemet.

Derudover er det ofte højt tidspres og monotoni i arbejdssituationen, der gør det svært for medarbejderen at bevare koncentrationen hele dagen igennem.

Konsekvenserne af plukkefejl udgør imidlertid en omkostningsfaktor, der ikke må undervurderes: Det spænder lige fra dyr ekspreslevering i sidste øjeblik til mistede kunder. At undgå plukkefejl er derfor et af de væsentligste udviklingspunkter inden for lager og logistik
Hvordan kan plukkefejl undgås i fremtiden?
Løsningen på, hvordan man undgår plukkefejl, er imidlertid ikke at erstatte mennesker med maskiner, men snarere at forbedre samarbejdet mellem mennesker og teknologi.

Et af målene med forskningen fra Leibniz Institute for Labor Research og Fraunhofer IML i Tyskland er derfor at rådgive om, hvordan man bedst udvikler teknologiske hjælpemidler til manuel ordreplukning. Hvis det udføres korrekt, vil det både gøre arbejdet lettere for medarbejderne og samtidig forebygge plukkefejl.

Kombinationen af stadig mere kraftfulde sensorer og softwareløsninger kommer til at ændre arbejdsgangen for lagermedarbejderne. Og der er ingen tvivl om, at megatrenden med Industri 4.0 ikke stopper ved lagerlogistikken.

Derfor er fysiske medarbejdere uundværlige, hvis man vil have en succesfuld lagerlogistik
Det er bevist, at fuldautomatiske plukkesystemer har nogle basale fordele: De reducerer personaleomkostningerne, nedbringer fejlprocenten til næsten nul, eliminerer al nedetid i forbindelse med ordreplukning, mens de samtidig accelererer processen. Særlig personaleomkostningerne er en væsentlig faktor, idet 60-80 % af lageromkostningerne har med personale at gøre.

Fuldautomatiske systemer ser imidlertid ikke ud til at være et brugbart alternativ inden for for traditionel transport- og lagerlogistik i en overskuelig fremtid, og det er heller ikke den eneste brugbare løsning i Industri 4.0.

Medarbejderne er i stand til at tilpasse sig plukkesystemet. Og det er netop denne fleksibilitet, der i stigende grad kræves. En vigtig faktor i den forbindelse er ”batch size one”-filosofien, der kan forklares med et-styks-produktion eller ordreproduktion. Forbrugerne kræver i stadig højere grad specialfremstillede produkter, så en automatiseret løsning, der er designet til at fungere for alle, er ikke specielt levedygtig. Mennesker kan være nødt til at gribe ind og gør det også ofte.  Er fuldautomatisk ordreplukning uopnåeligt for mindre virksomheder?
De høje anskaffelsesomkostninger ved et fuldautomatisk plukkesystem kan være en hindring. Særligt når man kigger på den overordnede lagerlogistik-infrastruktur. Desuden er plukkesystemerne ofte meget komplekse, og virksomheder bliver potentielt meget afhængige af systemerne. Det er heller ikke en ændring af den type, som en virksomhed nemt kan afprøve i mindre skala – det er alt eller intet.

Beslutningen træffes ofte ud fra budgettet – mindre, ikke-globale virksomheder vil sandsynligvis fortsat få deres varer plukket af mennesker fremadrettet.

Konklusionen må være, at der stadig er lang vej igen, før den traditionelle lagermedarbejder, der udfører manuel ordreplukning, forsvinder. Hemmeligheden bag en vellykket digital transformation har altid været at finde måder, hvorpå teknologien kan fungere for mennesker, snarere end omvendt. Teknologien vil fortsat jagte at leve op til måden mennesker kan håndtere arbejdet på, og der vil i fællesskab blive skabt nye, effektive løsninger.   

Søger du en labelprinterløsning til din plukkeproces, der kan gøre dine medarbejdere mere produktive? Hvis du vil vide mere om vores løsninger til transport- og logistikbranchen er du velkommen til at kontakte os.

Mere fra Effektivitet

Du vil måske også synes om

Tilbage til toppen