1. Hjem Brother
  2. Løsninger til virksomheder
  3. Ressource-center
  4. Blog
  5. Effektivitet
  6. 2019
  7. Europæisk kontorkultur – hvad kan vi lære af vores naboer?
Karttapallo oranssilla taustalla

Europæisk kontorkultur – hvad kan vi lære af vores naboer?

Arbejdspladser rundt om i Europa har forskellige holdninger og indfaldsvinkler til måden, man arbejder på – fra firedagesuger til spærretider for arbejds-e-mails. 

Hvad kan vi lære af de andre, så vi kan forbedre processer og øge produktiviteten? Henning Elkjær fra Brother Nordic i Danmark ser på, hvordan arbejdspladser på det europæiske kontinent griber det an.

Frankrig – spærretid for e-mails

I 2017 vedtog Frankrig en ny lov, som gav ansatte ”ret til at slukke”.1 Virksomheder med over 50 ansatte skal nu fastlægge tidsrum, hvor medarbejderne ikke bør sende eller modtage e-mails. Formålet er at skabe en bedre balance mellem arbejde og fritid og dermed forhindre udbrændthed hos medarbejderne

Finland – familietid

Finland har stort fokus på ligestilling mellem kønnene. Man lægger stor vægt på at støtte udearbejdende mødre, og Finland blev for nylig udnævnt til det tredjebedste land på området af The Economist.

Finlands udgangspunkt er ikke, hvad der fungerer bedst for de voksne, men hvad der er godt for børnene, og det primære fokus er på børns ret til at være sammen med begge forældre. For at støtte det, giver regeringen fædre ni ugers barselsorlov med 70 % af lønnen.


Holland – korteste arbejdsuge

Ifølge et OECD-studie har de ansatte i Holland verdens korteste arbejdsuge2, i gennemsnit 29 timer om ugen. De fleste har en firedages arbejdsuge, hvilket også støttes af den hollandske lovgivning, som giver ansatte ret til nedsat arbejdstid, samtidig med at de bevarer deres job, timeløn, sundhedsordninger og forholdsmæssige fordele.

Hollændere lægger stor vægt på balancen mellem arbejde og fritid og tager en dag om ugen, som de kan bruge sammen med familien eller deltage i ikke-arbejdsrelaterede aktiviteter. Hollænderne har en meget høj produktivitet, og får rigtig meget arbejde fra hånden på de dage, de er på job. Så fordi de er så effektive, kan de tillade sig at arbejde på nedsat tid.


Two plastic people sitting on a pencil shaped seesaw. The male plastic model appears to be lower and heavier than the female.

Norge – konferencer styrer

På de norske arbejdspladser er der fokus på produktivitet og god kommunikation, hvilket betyder, at man i mange tilfælde foretrækker telefonmøder frem for personlige møder. Norge roser sig også af at være verdens mest punktlige land, så du skal ikke være for sent på den, hvis du har aftalt et telefonmøde med en nordmand.

Spanien – tilpasser arbejdet til vejret

Spanien bruger i højere grad flextidskonceptet som en sæsonmæssig strategi frem for en dag-til-dag-metode. Arbejdstiden i det solrige Spanien er ofte kortere om sommeren på grund af lavsæsonen (og varmen). De indhenter det tabte ved at arbejde lidt længere, når det bliver køligere i vejret, og får på den måde det optimale udbytte af højsæsonens forretningsmuligheder. 

Tyskland – morgenmennesker

På tyske arbejdspladser er det almindeligt at starte tidligt. Det er ikke usædvanligt at møde på kontoret kl. 6 om morgenen. Det skyldes, at nogle skoler starter kl. 7.30, så tyskerne er vant til at stå tidligt op. Fordelen er, at man får tidligt fri, så man særligt om sommeren får mulighed for at nyde livet i det fri.

Da Brother stammer fra Japan, får vi også tips fra kollegerne i vores globale hovedkvarter.

Før vigtige møder har vores japanske kontor en prøve, som kaldes ”Newmawashi”. Dette formøde er med til at opnå ledelsens godkendelse før det rigtige møde med den faktiske fuldmagtsgiver. Det sikrer, at alt er klart, så godkendelsen under det endelige møde kan ske hurtigt og effektivt.

I Japan starter de fleste hos Brother den 1. april, og alle, som er startet samtidig, har typisk en stærk relation. Det kaldes ”Douki”, hvilket kan oversættes med ”startede samme år”. Det er ikke usædvanligt, at man gifter sig med en fra sin Douki.

 

1 https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-38479439
2 https://www.techrepublic.com/article/infographic-this-country-has-the-worlds-shortest-work-week/

Mere fra Effektivitet

Du vil måske også synes om

Tilbage til toppen