1. Hjem Brother
  2. Løsninger til virksomheder
  3. Ressource-center
  4. Blog
  5. Effektivitet
  6. 2024
  7. Er fjernarbejde en succes? Brothers undersøgelse af hybridarbejde fra 2023 afslører, hvordan man får mest muligt ud af fjernarbejde
Illustrations of employees working remotely or doing hybrid work in the office and at home

Er fjernarbejde en succes? Brothers undersøgelse af hybridarbejde fra 2023 afslører, hvordan man får mest muligt ud af fjernarbejde

Mange europæiske virksomheder har taget fjernarbejde eller hybridarbejde til sig, men fungerer det lige godt for alle? Vi kigger nærmere på resultatet af Brothers undersøgelse af hybridarbejde fra 2023 og kommer med fire gode råd til, hvad man kan gøre.

A GIF showing increasing notifications for job applications popping up on a background of an open laptop

Hybridarbejde, hvor man dels arbejder hjemmefra og dels på kontoret, er kommet for at blive. Faktisk er det blevet den ”normale” måde at arbejde på for millioner af arbejdstagere på tværs af Europa.

Vidste du, at jobopslag med mulighed for fjernarbejde får 2,6 gange flere klik og har næsten 3 gange flere ansøgere end andre job? Det viser, at virksomheder, der ønsker at være konkurrencedygtige på jobmarkedet, er nødt til at tilbyde fjernarbejde eller som minimum være mest muligt fleksible.

For at få et indblik i fordelene og ulemperne ved fjernarbejde gennemførte Brother i 2023 en undersøgelse af fordelene og ulemperne ved hybridarbejde. 1.385 mennesker deltog i undersøgelsen, der gav nogle meget interessante resultater.

For eksempel arbejder 66 % af alle de adspurgte europæere helt eller delvist hjemmefra. Det er en stigning på 6 % i forhold til en tidligere gennemført undersøgelse, og det viser, at udbredelsen øges.

De områder, hvor der oftest arbejdes hjemmefra, er IT og kommunikation, finanssektoren, liberale erhverv og ingeniørjobs. Det lader til, at især IT-funktionerne har taget hybridarbejde til sig, blandt andet på grund af tidligere funktioners decentraliserede karakter, hvilket er en vigtig læring

Efter at have nærstuderet resultaterne af undersøgelsen har vi fire gode forslag til, hvordan hybridarbejde med fordel kan implementeres:

1. Sørg for, at medarbejderne har det rette udstyr til fjernarbejde

Det er vigtigt, at medarbejderne har det rette udstyr, når de arbejder hjemmefra.

Det er vigtigt, at medarbejderne har det rette udstyr, når de arbejder hjemmefra. Det var en af de hyppigste årsager til, at 58 % af de adspurgte gav deres virksomhed bedømmelsen ”fremragende” eller ”god”, hvad angår indførelsen af fjernarbejde. Faktisk var de spanske respondenter mere tilbøjelige til at give deres virksomhed en positiv bedømmelse.

Derimod havde mange en negativ oplevelse af den tid og de omkostninger, det kræver at indrette hjemmet til fjernarbejde. Nogle svarede, at det ikke var muligt at få samme niveau af udstyr som på kontoret, hvilket gjorde det sværere at arbejde hjemmefra.  En teknisk opsætning af samme standard – uanset om man arbejder hjemmefra eller på kontoret – er nøglen til at sikre, at begge steder lever op til medarbejdernes forventninger. Det er altså vigtigt, at medarbejderne har det bedste setup til hjemmearbejde – det gælder også printere, scannere, labelprintere, og MPS-løsninger.  

2. Sørg for at udarbejde en politik for fjernarbejde/hybridarbejde

I undersøgelsen svarer 51 %, at virksomheden har en officiel politik for fjernarbejde. Det er vigtigt at få udarbejdet en sådan politik, hvis den ikke allerede findes. 

En officiel politik er med til at udstikke retningslinjer, og det er interessant at se, at over halvdelen af virksomhederne tager dette alvorligt.

Undersøgelsen viser, at der er størst sandsynlighed for, at virksomheder inden for IT og kommunikation, finans og produktion har en officiel politik for fjernarbejde, især i Tyskland. Derimod er respondenterne i Frankrig mindst tilbøjelige til at sige, at deres virksomhed har en officiel politik for fjernarbejde.

Så der er plads til forbedring, især da nogle af deltagerne i undersøgelsen svarede, at grænsen mellem privatliv og arbejdsliv er utydelig. 

3. Fokusér på fordelene ved fjernarbejde

Der er mange fordele ved fjernarbejde, og de bør kommunikeres til medarbejderne, når der indføres nye politikker. Faktisk er de positive sider ved fjernarbejde de samme som i vores tidligere undersøgelse. Det viser, at fordelene er vedvarende.

Eksempelvis var medarbejdere i Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien enige om, at mindre tid og færre penge til transport er det største fordel. På andenpladsen lå en bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv samt fleksible arbejdstider.

Af andre fordele blev nævnt øget produktivitet, færre distraktioner og mere tid til familien. 

Som virksomhed kan man cementere fordelene ved at hjælpe medarbejderne til at skabe ”et struktureret arbejdsmiljø” og undgå, at ”privatlivet invaderes”. Disse områder blev fremhævet som mulige faldgruber.

4. Sørg for at anspore til samarbejde, når medarbejderne har kontordage

Når man indfører fjernarbejde, er vigtigt at gøre kontordagene så samarbejdsorienterede som muligt, idet ”manglen på interaktion med kolleger og kunder” i undersøgelsen blev nævnt som en af ulemperne. Det besværliggøres naturligvis af de individuelle tidsplaner og hjemmearbejdsdage, men det er en god idé at have mindst én dag om ugen, hvor alle medarbejdere møder ind.

I visse brancher er fjernarbejde simpelthen ikke en mulighed. 29 % af respondenterne sagde, at de fortsat arbejder på kontoret. Det gælder især servicemedarbejdere inden for det offentlige, i sundhedsplejen og i detailhandlen. Der findes dog altid metoder til at forbedre kontormiljøet.

Eksempelvis kommer Michael Ford, der er direktør hos Global Workplace Services, med dette råd: ”Sørg for at indrette arbejdspladsen med tilstrækkelig fleksibilitet til at tilgodese alle medarbejdere. En blanding af stillerum, møderum og touchdown-zoner er med til at sikre, at alle kan være samarbejdsorienterede, engagerede og produktive.”

 

Mere fra Effektivitet

Du vil måske også synes om

Tilbage til toppen