Mies puvussa, taustalla on Brotherin ADS-asiakirjaskanneri

Hybridarbejde: Hvad betyder det for IT-sikkerheden?

Datasikkerhed har altid været højt prioriteret hos virksomheder – og er en konstant udfordring.

 

Da en sikkerhedsbrist kan have alvorlige konsekvenser, kigger vi på, hvordan den traditionelle IT-sikkerhed passer ind nu, hvor vi i højere grad arbejder hjemmefra.

Hybridarbejde forventes at blive normen, fordi vi har arbejdet mere hjemmefra på grund af COVID-19. Før pandemien havde i gennemsnit 39 % af arbejdsstyrken en hjemmearbejdsplads, men tallet forventes at stige til 48 %, når den fulde genåbning af samfundet er realiseret1.

Derfor findes der nu masser af kontorudstyr i medarbejdernes hjem. Det øger ikke bare udfordringerne med IT-sikkerheden, men kræver også i endnu højere grad, at medarbejderne indordner sig under regler og best practice.

Ganske vist har mange virksomheder allerede tilpasset det traditionelle kontor-setup til det faktum, at medarbejderne i højere grad arbejder hjemmefra. 

Det kan være forældre, der prøver at få arbejde og børnepasning til at gå op i en højre enhed, eller medarbejdere, der bruger kontorudstyr til privat brug, hvilket øger sikkerhedsrisikoen.

Der er også en risiko for, at medarbejderne kobler virksomhedens udstyr på internetforbindelser, der ikke har samme høje sikkerhedsniveau som et egentligt erhvervsnetværk..

For at minimere risikoen må virksomhederne overveje at uddanne deres største aktiv – medarbejderne – i sikkerhed. Ved at fortælle medarbejderne om de potentielle konsekvenser af et brud på IT-sikkerheden og hvordan de kan undgå det, reduceres risikoen for menneskelige fejl markant.


Hvorfor skal medarbejdere, der arbejder hjemmefra, være opmærksomme på trusler mod IT-sikkerheden?


Undersøgelser foretaget af virksomheden Malwarebytes, der arbejder med cybersikkerhed2, har vist, at 20 % af alle virksomheder under pandemien oplevede brud på datasikkerheden, som var forårsaget af fjernarbejde. Det har også haft en økonomisk effekt, idet 24 % fik uventede udgifter til håndtering af brud på cybersikkerheden eller malware-angreb.

Faktisk kan omkostningerne ved brud på IT-sikkerheden være enorme. På globalt plan var omkostningen til brud på datasikkerheden i 2020 på 3,86 mio. dollars3. Dertil kommer nedetid, når medarbejdere udelukkes fra et inficeret netværk, samt den skade virksomhedens omdømme lider, så man kan næsten ikke forestille sig, hvor stor skade en sikkerhedsbrist kan forårsage..

Med det in mente er det værd at minde medarbejderne om betydningen af GDPR og de potentielle konsekvenser af brud på persondatasikkerheden.

Medarbejderne skal opfordres til at sørge for, at deres daglige processer passer ind i en verden med hybridarbejde, uanset om de arbejder hjemmefra eller på kontoret. Hvis man eksempelvis printer fortrolige dokumenter derhjemme, skal de bortskaffes med samme omhu som på kontoret – og helst makuleres, hvis det er muligt.

For at imødekomme det stadigt stigende behov for sikkert print kan medarbejderne også få større forståelse for sikkerhed under arbejdet ved at læse vores blog om sikkert print.

A female business worker in smart casual attire is sat working from a laptop a home office or small business scenario with a Brother multi-function SMB printer in the background
Hvilke sikkerhedsrisici udgør det at arbejde hjemmefra?

 

Cyberkriminelle ved, at jo flere, der arbejder hjemmefra, jo større er virksomhedernes sårbarhed. Her er eksempler på fem typiske cyberangreb foretaget på virksomheder under nedlukningen, som medarbejdere bør være opmærksom på:

 1. Falsk anmodning om nulstilling af VPN-konto (virtual private network)
 2. Falsk login-side til videokonference
 3. Flere falske e-mails, hvor nogen udgiver sig for at være kolleger, og især for at være direktører
 4. Falsk chat-anmodning fra en kollega på noget, der ligner virksomhedens chat-system
 5. Falsk opfordring til at tilmelde sig diverse hjemmesider for at opnå arbejdsrelaterede fordele.4

  Heldigvis er der positive tegn på, at virksomhederne tager IT-sikkerheden alvorligt, og for de medarbejdere, der arbejder hjemmefra, kan processerne gøres mere sikre ved hjælp af følgende enkle tips:

  •    Indfør multifaktorgodkendelse til maskiner, software og delte filer
  •    Indfør kontrol med mobile enheder, så IT-afdelingen kan kontrollere, sikre og implementere politikker på smartphones, tablets og andet
  •    Sørg for regelmæssig opdatering af firmware på enhederne
  •    Sørg for, at medarbejderne ændrer standardadgangskoderne på deres enheder, så de er sværere at hacke

  Hvordan ser fremtiden ud for IT-sikkerhed og sikkert print?

  For virksomheder er print stadig en vigtig ressource. Det afspejles af det faktum, at IT-sikkerhed er den højst prioriterede investering i de kommende 12 måneder for virksomheder, idet 78 % af dem forventer, at udgifterne til printsikkerhed vil stige over det næste år1.

  Men i en post-pandemisk verden giver print også anledning til øget bekymring, idet virksomhederne indrømmer, at print fra hjemmekontoret giver større udfordringer end print på kontoret.

  Før COVID-19 var 33 % af virksomhederne sikre på, at deres infrastruktur var fuldstændig beskyttet mod sikkerhedsbrud og datatab. Den procentdel er nu faldet til kun 21 %1.

  For at øge datasikkerheden på netværket og højne tilliden til brugernes sikkerhedsadfærd bør virksomheder overveje printløsninger med robuste sikkerhedsforanstaltninger.
   
  På grund af pandemien er virksomheder og medarbejdere mere vant til at arbejde hjemmefra, og det er sandsynligt, at mængden af hybridarbejde vil stige i fremtiden. Virksomhederne er allerede i færd med at indføre nye processer for at imødekomme dette skifte og lære af de fejl, der er begået under sidste års pludselige skifte til at arbejde hjemmefra.

  Der er stadig mange trin, der skal tages, før virksomhederne når et beskyttelsesniveau og en printsikkerhed i hjemmet, der matcher standarderne i det traditionelle kontor-setup. Men den første milepæl bør være at uddanne medarbejderne på dette vigtige område.


  Kilder:
  1 Quocirca's The Print Security Landscape Report 2020.
  2 https://blog.malwarebytes.com/reports/2020/08/20-percent-of-organizations-experienced-breach-due-to-remote-worker-labs-report-reveals/
  3 https://www.ibm.com/security/digital-assets/cost-data-breach-report/#/
  4 https://www.tristartechsolutions.co.uk/huge-rise-in-hacking-attacks-on-home-workers-during-lockdown/


 

Mere fra Sikkerhed

Du vil måske også synes om

Tilbage til toppen